سخن دبیر همایش
محور و مدار اصلی معارف ائمه، در همة ژانرها و دورهها دربارة انسان، آرمانها، دردها و چالشها و بحرانهای معطوف به آدمی است. همزمان با تحولات دنیای مدرن، عقل و خرد انسانی، محور و مدار هرگونه شناخت قرارگرفت و بر مبنای آن، تلقی جدیدی از هستی، خدا، جهان و انسان شکل گرفت. فاصله گرفتن انسان از حقیقت وجودی و رجحان خرد حسابگر انسانی بر همۀ معارف یقینی، منجر به سیطرۀ روحیه منفعتطلبی، اصالت سود و اصالت لذت شد و درنتیجه، ازخودبیگانگی، شیوارگی، احساس بیگانه شدن، خلأ معنا، یأس، بیهدفی و شکلگیری معنویتهای نوظهور را برای انسان امروزی به همراه داشت. برمبنای معارف رضوی، نخستین دلیل تزلزل و بیگانگی انسان، بحران اندیشه و تکیهگاه معنوی و اعتقادی است. درصورتی که انسان با جهانبینی توحیدی، تأمل در معارف دینی و پیروی از روش و اندیشۀ پیامبران و ائمۀ اطهار، زیربنای عقیده و ایمان خود را پایدار کند، دچار بیگانگی و سرگردانی نمیشود.
امام رضا (ع) به عنوان هشتمین اختر تابناک امامت و ولایت شیعیان اثنی عشری است که طبق نص صریح پیامبر اکرم (ص) به عنوان امام امت از قبل معرفی شده بود. خصایلی مانند عالم آل محمد و امام رئوف از جمله القابی است که طبق روایتی از امام جواد (ع) از سوی خداوند به وی اعطا شده است (مفید ۱۴۱۲ق، الارشاد فی معرفه حجج الله علی العباد، ج ۲ : ۲۵۱).
در دین اسلام، انبیا و اولیای الهی و اهل بیت (ع)، الگویی شایسته برای رفتار و تربیت انسانها معرفی شدهاند، بدینجهت آموزههای متعالی انبیا و ائمه، بهویژه رویکرد و دیدگاه متعالی امام رضا (ع)، منبع بسیار ارزشمندی جهت ترسیم الگوی رفتاری مطلوب در جامعه است. این مصادیق در معارف رضوی و بویژه معانی و پیامهای والای حدیث شریف سلسله الذهب «لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ حِصْنِی فَمَنْ دَخَلَ حِصْنِی أَمِنَ مِنْ عَذَابِی بِشُرُوطِهَا وَ أَنَا مِنْ شُرُوطِهَا» به وضوح دیده میشود و برهمین اساس است که امام رئوف خود و زنجیرۀ زرین امامت و ولایت را شرط نجات میداند.
دانشگاه نیشابور پس از دو دوره برگزاری موفق همایش ملی سلسله الذهب، هم اکنون توفیق خواهد داشت اولین همایش بینالمللی و سومین همایش ملی سلسله الذهب را در تاریخ 10 و 11 تیرماه 1403 همزمان با سالروز ورود آقای علی بن موسی الرضا (ع) به شهر نیشابور برگزار کند؛ لذا از همۀ پژوهشگران، استادان، دانشجویان و محققان محترم حوزوی و دانشگاهی دعوت میگردد با ارسال پژوهشهای ارزشمند خود، ما را در برگزاری هرچه بهتر این همایش یاری رسانند.
دکتر سید علی سراج